Zašto je važno opraštanje sebi i drugima?

Opraštanje dolazi iz duše i srca

Opraštanje je vrlina sa kojom se rađate. To je jedna od sposobnosti koje je čovek dobio kao dar od Boga. Iskonska potreba za oproštajem dolazi iz vaše duše i otvorenog srca. Kada ste spremni da iz tog mesta oprostite, spremni ste očima punih ljubavi da ponovo pogledate osobu ili situaciju koja vas je povredila. Tada dobijate mogućnost da sopstvenu povređenost pre svega razumete, a zatim i prihvatite. Kada oprostite sebi i drugima isceljujete svoje biće od povreda i rana koje ste zadobili učeći lekcije na putu svoje duše.

Opraštanje sebi i drugima.
Zašto je dobro oprostiti sebi i drugima?
Oprostiti sebi i drugima bitan je korak ka samoisceljenju

Opraštanje vas oslobađa prošlosti, negativnih emocija koje vas mogu sputavati u sadašnjosti i remetiti planove za budućnost. Kada ste ranjeni i povređeni sasvim je normalno da osećate tugu, bes, ljutnju, nepravdu, neprihvatanje, ozlojođenost, uvređenost, zameranje, mržnju i poriv za osvetom. Sve to su emocije koje zahtevaju da izađete iz svoje zove komfora, sagledate širu sliku i uđete u ne baš tako jednostavan proces opraštanja.

Ako niste spremni da oprostite, ostajete vezani za osobu koja vas je povredila ili za situaciju u kojoj ste se osetili povređeno. Vezuju vas lanci ogorčenosti. Uhvaćeni ste u klopku negativnih emocija koje mogu loše da utiču na vaše psihofizičko stanje i kvalitet života. Dok ne budete u mogućnosti da oprostite osobi koja vas je povredila, ta osoba će držati ključeve vaše sreće. Kada uđete u proces oproštaja vraćate kontrolu nad svojom sudbinom i osećanjima.

Tek tada počinje da se dešava čitav niz pozitivnih promena:

  • Dobijate priliku za novi početak

  • Isceljujete sebe i oslobađate se prošlosti

  • Spoznajete da ste snažni, a ne slabi kao što se mislili

  • Stičete osećaj slobode i podižete nivo svesti na viši nivo

  • Budi vam se osećanje samilosti, saosećajnosti, nežnosti i poštovanja

  • Preuzimate odgovornost za sebe i sopstveni život


Opraštanje je umeće koje se uči

Na putu isceljenja povrede moraćete da savladate umeće opraštanja. Kako je sam proces praštanja slojevit i traži posvećenost najvažnije je sprovoditi ga polako. U procesu praštanja ne dešava se samo vaše, već i isceljenje druge osobe ili situacije.

Uzmimo na primer da vas je osoba do koje vam je stalo emotivno povredila. Prvo stanje koje se javlja je šok. Neverica da je neko koga volite uradio “tako nešto” izazvalo je nalet negativnih emocija i osećaja. Sledeće stanje koje se može javiti je ispoljavanje ljutnje, besa, ogorčenosti, zameranja, tuge ili mržnje. Intenzitet ovih negativnih emocija zavisi od same situacije ili osobe koja vas je povredila, kao i od vašeg odnosa prema svemu tome.

Dozvolite sebi da neko vreme budete u tim osećajima. Kada osvestite sve negativne emocije koje su vas “pomerile” u toku aktiviranja povrede, pristupite analizi. Najlakše bi bilo da vodite dnevnik gde ćete zapisivati osećaje i emocije kroz koje prolazite. Vođenjem dnevnika suočavate se sa istinom, a to je prvi korak ka opraštanju.

Da biste zakoračili tim putem, potrebno je da izdvojite prioritetne dominantne emocije i da dublje uđete u proces njihovog čišćenja.


Oprostiti ne znači i zaboraviti

Da ste određenoj osobi oprostili znate ako je gledate iz srca punog ljubavi i mira, ali to ne znači da ste zaboravili. Kroz proces opraštanja na svesnom nivou učite mnogo o sebi i stičete lekcije. Ako biste zaboravili povredu, iskustvo bi vas ponovo vodilo ka istoj situaciji. Tako bi jednu istu lekciju učili ko zna koliko puta. Umesto toga, doživljeno iskustvo koristite dalje u životu kao alat za postavljanje zdravih granica i izbegavanje događaja koji se ponavljaju.

Dok ste u procesu praštanja morate biti strpljivi sa sobom. Kako ni jedna povreda nije nastala preko noći, tako se ni isceljenje opraštanjem neće desiti za par dana. Dajte sebi dovoljno vremena i prostora. Budite svesni svedoci lične transformacije i promene koju ona donosi. Dopustite sebi da uživate u celom procesu ma koliko bio neprijatan u nekim momentima. Prihvatite činjenicu da se u svakoj povredi nalaze vredne lekcije uz pomoć kojih rastete na mnogo nivoa.

U praksi postoje brojne tehnike i alati koji vam pomažu da otpustite povredu i uđete u opraštanje. To možete raditi kroz molitvu, meditaciju, pisanje pisma osobi koja vas je povredila ili kroz dublji proces opraštanja kroz koji bi vas vodio terapeut.

Ako niste u mogućnosti da se sami izborite sa negativnim emocijama koje vam narušavaju zdravlje i kvalitet života, sasvim je u redu potražiti stručnu pomoć.


Jednostavan alat za opraštanje

Umirite se. Sklopite oči i uđite u svoj ritam disanja. Vratite se u vreme i mesto emocionalnog iskustva i pogledajte celu scenu unutrašnjim vidom. Zatim se odmaknite nekoliko koraka kako bi napravili distancu i pogledali situaciju kao da gledate film.

Posmatrajte sebe sa distance – to je vaše udaljeno ja. Znate da događaj ne možete izmeniti, ali emocije, osećanja i tačku gledišta možete. Posmatrajte svoje udaljeno ja i pitajte se zašto se tako oseća? Kako će se ova situacija ili događaj primeniti u vašem životu u budućnosti? Ako se situacija desila jako davno onda se zapitajte da li želite da nastavite da sebi nosite bol ili da ga se oslobodite?

Introspekcija vam pomaže da promenite tačku gledišta na celu situaciju, da vidite širu sliku i značenje svega kao i da otpustite negativne emocije. Ovim pomažete sebi da napravite prostor za pozitivne emocije i mogućnost lakšeg praštanja sebi i osobi koja vas je povredila.

Sada, kada ste napravili čist prostor za opraštanje pri sledećem udahu zamislite tu osobu ili sebe ispred vas. Fokusirajte se na prostor u grudima – mesto gde se nalazi srce. Zamislite kako iz tog prostora izlazi svetlost koja nosi vibraciju određene pozitivne emocije ljubavi, saosećajnosti, razumevanja i samilosti. To radite intuitivno, sve dok osećate da je potrebno.

Budite sigurni da će vam oprost sebi i drugima uneti u životi više slobode, radosti, ljubavi i mira.

Kome još uvek posle toliko godina niste oprostili?

Opraštanje sebi pomaže da zavolite sebe. Kroz 4 koraka naučite da svakodnevno praktikujete ljubav prema sebi, te da povećavate kapacitet ljubavi za druge.