Strah je GPS vaše duše

Ova reč koja počinje na slovo S – kao stvorena za prigrliti je. I hvala Bogu da strah postoji, jer da ne postoji u vašim životima, vi ne biste mogli da rastete i da napredujete. Ovde ne mislim na strah koji vas održava u životu, jer to je strah koji dolazi iz vašeg instikta. Ovde mislim na strah koji vas blokira i umanjuje. Niko nije izostavljen iz iskustva ovakvog straha. Svaki umetnik, sportista, roditelj, poslovni čovek, vojnik, naučnik… svi redovno doživljavate strah, od ovog osećanja niko nije pošteđen. Osećaj straha je u prirodi ljudskog bića.


Kako se strah manifestuje

Strah se javlja u različitim varijacijama i različitog je intenziteta. Svako drugačije reaguje na njega: nekog strah paralizuje, neko oseća telesne senzacije u rukama ili grudima, nekom podrhtavaju mišići, nekog steže stomak. Svaki čovek ima različito ime za strah – neki ga zovu briga, neki stres, teskoba, panika, za poneke je teror. Kako god ga vi definisali i osećali, on će tražiti da bude transformisan. A rad na transformaciji strahova, kada ih prepoznate, više možete smatrati umetnošću nego naukom. Kada radite na transformaciji strahova, pored znanja biće vam potrebna i kreativnost jer različiti pristupi deluju kod različitih ljudi.


Strah nije vaš neprijatelj

Da biste transformisali strah u vaše pogonsko gorivo, prvo treba da shvatite da strah nije vaš neprijatelj. Ako ga pravilno protumačite, strah je uvek koristan. Prigrlite ga, oslušnite i cenite darove koje vam donosi. Strah sa vama komunicira tako što vas tera da osećate i on daje sve od sebe da vas prisili da osetite prisustvo. Ono što vas blokira i parališe je čekanje da strah prestane a ne sam strah. Jer strah ćete uvek osećati, i on se najbolje rešava ako se preživi ili ako se prođe kroz njega.

Da biste otkrili darove koje vam donosi, postavite strah u svom životu tako da vam bude pokretač na akciju, da bude vaš saveznik, prijatelj koji vam čuva leđa. Budite uvereni da vas strah uvek na nešto upućuje, on vas tačno vodi u onom smeru u kom vaša duša želi da ide.


Kako prepoznati da je strah vaš prijatelj

Jedan od znakova je kada neku ideju ne možete izbiti iz srca ili glave. Bez obzira koliko se vi trudite da je sklonite, ona se iznova i iznova javlja. I uvek kad zamišljate kako se približavate realizaciji te ideje, vi osećate strah – bilo kroz uzbuđenje, bilo kroz otpor. Ako se još, pored osećaja u glavi, jave i misli vašeg unutrašnjeg sabotera, onda taj strah možete protumačiti kao opasnost, a ne kao poziv na akciju. Strah uvek obavi svoj zadatak, pošalje signal u vidu osećaja. Samo je pitanje kako ćete ga vii protumačiti: da li kao otpor prema rastu ili kao poziv da se razvijate.

Recimo, što se više plašite nekog posla ili poziva, novog zadatka, neke nove situacije ili životne lekcije, možete biti sigurni da treba to i da uradite. Što je veći strah koji osećate u vezi nečega, jasnije je da ga morate proraditi, i trebate proći kroz njega. Nakon što ga proradite i otkrijete pravu poruku koja stoji iza straha, potrebno je uraditi ono što je važno i za vas i za put vaše duše.


Definišite strah

Često kad se pojavi strah, vi osetite slabost. To se dešava jer nemate jasnu sliku straha. U prvom impulsu vi samo osećate. Zato je moj predlog da na jednom papiru definišete svoj strah.


Prvi korak je da napišete:

  • kako on izgleda

  • koje je boje

  • kakvog je oblika

  • nacrtajte ga

  • oživite ga u svom umu i svojoj mašti


Drugi korak je da napišete:

  • šta bi mogao biti najgori scenario, kada osetite neki strah koji je vezan za neku vašu ideju, posao ili odnos.


Treći korak je da:

  • rangirate taj strah na skali od 1 do 10, pri čemu je 1 “nije najgori scenario”, a 10 je “najgori scenario”. Onda pustite vašoj intuiciji da vas vodi kroz ovaj strah. Kakav god da bude ishod, vi smislite strategiju. To će vam dati osećaj sigurnosti i uzemljenja, ali i pogurati u akciju, da nešto uradite. Najgori scenario se uglavnom dešava u izuzetno malom broju slučajeva, a ako imate strategiju, vi mu smanjujete verovatnoću realizacije.


Kada stavite svoj strah na papir i ne dopustite mu da bude bezličan, kad mu date formu, videćete da uopšte i nije strah. I da se u većini slučajeva iza takozvanog straha, krije prazna pretnja.

Vežbe disanja će vam izuzetno pomoći kod lociranja straha u telu i jasnog viđenja šta stoji iza tog osećaja. Uvek se možete na trenutak umiriti, zatvoriti oči, udahnuti par puta duboko izdahnuti lagano i potpuno. Zatim se unutrašnjim vidom fokusirajte na mesto gde se javlja osećaj u telu kada pomislite na ideju, posao ili odnos u vezi sa kojim imate osećaj straha. I što duže i sa više pažnje budete disali kroz to mesto na vašem telu gde imate osećaj straha, to ćete primati jasniju sliku šta treba da uradite sa tim. Videćete da li je to strah koji poziva na akciju ili je strah koji upozorava na opasnost.

Svako suočavanje sa osećajem straha daje rezultat, jača samopouzdanje i osećaj uspeha. Suočavanje sa strahom vam daje prostor da verujete da je sve rešivo. A kada to spoznate, on postaje vaša navigacija, GPS na putu vaše duše.