Strah je GPS vaše duše

Osećaj straha je u prirodi ljudskog bića

Strah, ova reč koja počinje velikim slovom S – je kao stvorena da je prigrlite. Hvala Bogu da strah postoji, jer da ne postoji, vi ne biste mogli da rastete i da napredujete. Pritom ne mislim na onaj koji vas održava u životu, jer on dolazi iz vašeg instikta. Mislim na osećaj koji vas blokira i umanjuje. Niko nije izostavljen iz ovakvog iskustva. Svaki umetnik, sportista, roditelj, poslovni čovek, vojnik, naučnik, svi ga redovno doživljavate, jer od ovog osećanja niko nije pošteđen.


Kako se strah manifestuje?

On se javlja u različitim varijacijama i različitog intenziteta. Svako drugačije reaguje na njega. Nekog on paralizuje, neko oseća telesne senzacije u rukama ili grudima, nekom podrhtavaju mišići, nekog steže stomak. Svaki čovek ima različito ime za njega – neki ga zovu briga, stres, teskoba, panika, za poneke je teror. Kako god ga definisali i osećali, on traži da bude transformisan. A rad na transformaciji strahova, kada ih prepoznate, više možete smatrati umetnošću nego naukom. Na tom putu, pored znanja biće vam potrebna i kreativnost jer različiti pristupi deluju kod različitih ljudi. On može da predstavlja i blokadu u razvoju vaše intuicije.

 

Strah je GPS vaše duše


Strah nije vaš neprijatelj

Da biste transformisali strah u vaše pogonsko gorivo, prvo treba da shvatite da on nije vaš neprijatelj. Ako ga pravilno protumačite, uvek je koristan. Prigrlite ga, oslušnite i cenite. On sa vama komunicira tako što vas tera da osećate. Ono što vas blokira i parališe je čekanje da on prestane, a ne sam osećaj straha. Jer njega ćete uvek osećati, i on se najbolje rešava ako se preživi ili ako se prođe kroz njega.

Da biste otkrili darove koje vam donosi, dozvolite mu da vam bude pokretač na akciju, da bude vaš saveznik, prijatelj koji vam čuva leđa. Budite uvereni da vas on uvek na nešto upućuje, on vas tačno vodi u onom smeru u kom vaša duša želi da ide.


Kako prepoznati da je strah vaš saveznik

Jedan od znakova je kada neku ideju ne možete izbiti iz srca ili glave. Bez obzira koliko se trudite, ona se iznova javlja. I uvek kad zamišljate kako se približavate realizaciji te ideje, vi osećate strah – kroz uzbuđenje, ili otpor. Ako se još, pored tog osećaja, jave i misli vašeg unutrašnjeg sabotera, onda strah možete protumačiti kao opasnost, a ne kao poziv na akciju. On uvek obavi svoj zadatak, pošalje signal. Samo je pitanje kako ćete ga protumačiti: da li kao otpor prema rastu, ili kao poziv da se razvijate.

Recimo, što se više plašite nekog posla ili poziva, novog zadatka, neke nove situacije ili životne lekcije, možete biti sigurni da treba to i da uradite. Što je veći strah, jasnije je da ga morate proraditi. Nakon što otkrijete pravu poruku iza njega, potrebno je uraditi ono što je važno za vas i za put vaše duše.

 

Definišite strah u 3 koraka

Često kad se on pojavi, vi osetite slabost. To se dešava jer nemate jasnu sliku straha. U prvom impulsu vi samo osećate. Zato je moj predlog da ga na jednom papiru definišete.


Prvi korak 

  • Napišite kako on izgleda,

  • koje je boje,

  • kakvog je oblika,

  • nacrtajte ga, te

  • oživite ga u svom umu i svojoj mašti.


Drugi korak 

  • Napišete šta bi mogao biti najgori scenario, kada je osećaj straha vezan za neku vašu ideju, posao ili odnos.


Treći korak

  • Rangirajte strah na skali od 1 do 10, pri čemu je 10 “najgori scenario”. Pustite intuiciji da vas vodi kroz ovaj osećaj. Kakav god da bude ishod, vi smislite strategiju. To će vam dati osećaj sigurnosti i uzemljenja, ali i pogurati u akciju, da nešto uradite. Najgori scenario se uglavnom dešava u izuzetno malom broju slučajeva, a ako imate strategiju, vi mu smanjujete verovatnoću realizacije.

 

Suočavanje sa strahom

Kada stavite vaš strah na papir i ne dopustite mu da bude bezličan, kad mu date formu, videćete da uopšte nije strašan. U većini slučajeva iza njega se krije prazna pretnja.

Vežbe

Vežbe disanja će vam izuzetno pomoći kod lociranja straha u telu i jasnog viđenja šta stoji iza tog osećaja. Uvek se možete na trenutak umiriti, zatvoriti oči. Udahnuti par puta duboko, izdahnuti lagano i potpuno. Zatim se unutrašnjim vidom fokusirajte na mesto gde se javlja taj osećaj u telu kada pomislite na ideju, posao ili odnos u vezi sa kojim imate osećaj straha. I što duže i sa više pažnje budete disali kroz to mesto, to će vam biti jasnije da li je to osećaj koji poziva na akciju ili upozorava na opasnost.

Pobeda

Svako suočavanje sa osećajem straha daje rezultat, jača samopouzdanje i osećaj uspeha. Ono daje prostor da verujete da je sve rešivo. A kada to spoznate, on postaje vaša navigacija, GPS na putu vaše duše.