Mir i dobra odluka

Da biste postigli tačku mira i doneli dobru odluku potrebno je da uskladite više aspekata u kojima se nalaze prikupljene informacije iz prethodnih sličnih iskustava. Tokom život, stečene informacije i iskustva se smeštaju u određeni deo (ne)svesti i kasnije utiču na sve vaše odluke.

U momentu donošenja odluka aktiviraju se sledeća 3 ASPEKTA: instinkt, intelekt i intuicija.

U instiktu se nalaze sva vaša proživljena iskustva i sećanja na njih.

U intelektu se nalaze sva vaša stečena znanja i sećanja na njih.

U intuiciji se nalaze svi vaši akumulirani osećaji i sećanja na njih.

 

Tokom donošenja odluka, u većini slučajeva, vi se oslanjate na jedan do dva aspekta. U nastavku ću vam na nekoliko primera objasniti kako ovi aspekti deluju samostalno, ali i u kombinaciji.

Da biste doneli odluku iz intuicije potrebna vam je vera u ono što osećate i da ste u skladu sa vašim unutrašnjim bićem. Intuicija je nevidljiva, ona se ne uči, ali se rađate sa njom i usavršavate je tokom života. Upravo je ona taj vaš unutrašnji glas.

Za odluku iz intelekta neophodno vam je znanje. Vaš intelekt je konačan i predstavlja znanje koje ste stekli preko 5 osnovnih čula. On koristi podatke iz spoljašnjeg sveta, vašeg i tuđeg iskustva.

Instinkt koristi iskustvo prilikom donošenja odluka. On vas vodi ka samoočuvanju. Instinktivno ponašanje je skoro slično kod svih ljudi.

Kada se osećate ugroženo delujete iz instinkta i intuicije.

Zamislite sledeću situaciju. Nalazite se u nepoznatom gradu. Počeo je da pada mrak kada ste shvatili da ste se izgubili. Lutajući ulicama osvestili ste da se nalazite u nekom kvartu u kojem se ne osećate baš prijatno (intuicija). Telo vam pržima jeza. Osećaj straha počinje da se širi u vašem polju kada ste uočili grupu ljudi koja vam se približava (instinkt). Ova dva aspekta se spajaju u jedan i vi donosite odluku u kom pravcu da bežite. U tom trenutku, kroz vaše telo i energetsko polje kruže stečene intuitivne i instiktivne informacije. Sve se dešava jako brzo tako da niste svesni ko upravlja odlukom o smeru vašeg kretanja. Ova dva aspekta se udružuju kada se osećate ugroženo na bilo koji način.

Naredni primer je vezan za vaše reakcije i odluke koje donosite kada se udruže intelekt i intuicija.

Pretpostavimo da već duže vreme pratite kviz koji vam se jako dopada. Odlučujete da se prijavite i budete jedan od učesnika. Dolazi momenat kada vi nastupate. Na neka pitanja odgovarate lako iz intelekta i znanja koje ste stekli tokom života. Odgovori na pitanja koja ne znate dolaze iz intuicije jer iz te tačke verujete da ćete imati sreće tj. da ćete dati tačan odgovor i pobediti u kvizu. Sve ovo je propraćeno osećajima i reakcijama u telu koje mogu biti vidljive spolja. Ova dva aspekta se udružuju kada treba da pokažete određeni nivo znanja, veština i umeća.

Poslednji primer može se odnositi na vaše reakcije i odluke koje donosite na poslu, a koje dolaze iz kombinacije instinkta i intelekta.

Tokom obavljanja poslovne aktivnosti ova dva aspekta su stalno u interakciji. Veći deo vremena radite iz intelekta i vašeg racionalnog dela, dok potporu imate u instinktu. Sve kritične situacije na poslu alarmiraće vaš instiktivni deo da odreaguje zaštitnički, motivaciono i pokretački.

Zdrava ravnoteža između intuicije, intelekta i instinkta poželjna je kod svakog. Ona vas dovodi do tačke mira iz koje donosite dobre odluke kako za sebe tako i za okruženje.

 

Vežba – Povezivanje sa srcem i aktivacija mira za donošenje dobre odluke

Ovu vežbu možete radite na bilo kom mestu gde se osećate prijatno. Ne zahteva dodatnu pripremu ni posebne uslove.

Umirite se. Zatvorite oči i stavite levi dlan na svoje srce. Udahnite duboko i zadržite dah par sekundi, a zatim lagano izdahnite. Neka vaš udah i izdah budu na nos. Fokusirajte se na otkucaje i ritam vašeg srca. Dišite svojim tempom i ostanite tako sve dok osećate da vam je potrebno.

 

Kada postignete harmoniju u telu na intuitivnom novou dobićete odgovor u vidu slike, osećaja, misli ili reči.

Ova vežba nema vreme trajanja, kao ni predviđeni broj ponavljanja. Možete je raditi kada osetite potrebu ili je uvesti u vašu svakodnevnu rutinu.