Mir i dobra odluka

Mir i dobra odluka

Da biste postigli unutrašnji mir i doneli dobru odluku potrebno je da uskladite više aspekata u kojima se nalaze prikupljene informacije iz prethodnih sličnih iskustava. Tokom života, stečene informacije i iskustva se smeštaju u određeni deo (ne)svesti i kasnije utiču na sve vaše odluke.

Tri aspekta pri donošenju odluka 

U momentu donošenja odluka aktiviraju se sledeća TRI ASPEKTA: instinkt, intelekt i intuicija.

  • Prvo, u instinktu se nalaze sva vaša proživljena iskustva i sećanja na njih.
  • Zatim, u intelektu se nalaze sva vaša stečena znanja i sećanja na njih.
  • Konačno, u intuiciji se nalaze svi vaši akumulirani osećaji i sećanja na njih.

 

Samostalno delovanje jednog od tri aspekta

Tokom donošenja odluka, u većini slučajeva, vi se oslanjate na jedan do dva aspekta. U nastavku ću vam na nekoliko primera objasniti kako ovi aspekti deluju samostalno, ali i u kombinaciji.

  • Da biste doneli odluku iz intuicije potrebna vam je vera u ono što osećate i da ste u skladu sa vašim unutrašnjim bićem. Intuicija je nevidljiva, ona se ne uči, ali se rađate sa njom i usavršavate je tokom života. Upravo je ona taj vaš unutrašnji glas.
  • Za odluku iz intelekta neophodno vam je znanje. Vaš intelekt je konačan i predstavlja znanje koje ste stekli preko 5 osnovnih čula. On koristi podatke iz spoljašnjeg sveta, vašeg i tuđeg iskustva.
  • Instinkt koristi iskustvo prilikom donošenja odluka. On vas vodi ka samoočuvanju. Instinktivno ponašanje je slično kod svih ljudi.

 

Zajedničko delovanje dva aspekta

  • Instinkt i intuicija

Kada se osećate ugroženo delujete iz instinkta i intuicije.

Nalazite se u nepoznatom gradu. Počeo je da pada mrak kada ste shvatili da ste se izgubili. Lutajući, osvestili ste da se nalazite u kvartu u kojem se ne osećate prijatno (intuicija). Telo vam prožimaju jeza i ne(mir). Osećaj straha počinje da se javlja kada ste uočili grupu ljudi koja vam se približava (instinkt). Ova dva aspekta se spajaju u jedan i vi donosite odluku u kom pravcu da bežite. U tom trenutku, kroz vaše telo i energetsko polje kruže stečene intuitivne i instiktivne informacije. Sve se dešava jako brzo, tako da niste svesni ko upravlja odlukom o smeru vašeg kretanja. 

  • Intelekt i intuicija

Naredni primer je vezan za vaše reakcije i odluke koje donosite kada se udruže intelekt i intuicija.

Već duže vreme pratite kviz koji vam se jako dopada. Odlučujete da se prijavite kao jedan od učesnika. Dolazi momenat nastupa. Na neka pitanja odgovarate lako iz intelekta i znanja koje ste stekli tokom života. Odgovori na pitanja koja ne znate dolaze iz intuicije, jer iz te tačke verujete da ćete imati sreće, da ćete dati tačan odgovor i pobediti. Sve ovo je propraćeno osećajima i reakcijama u telu koje mogu biti vidljive spolja. Ova dva aspekta se udružuju kada treba da pokažete određeni nivo znanja, veština i umeća.

  • Instinkt i intelekt

Poslednji primer može se odnositi na vaše reakcije i odluke koje donosite na poslu, a koje dolaze iz kombinacije instinkta i intelekta.

Tokom obavljanja poslovne aktivnosti ova dva aspekta su stalno u interakciji. Veći deo vremena radite iz intelekta i vašeg racionalnog dela, dok potporu imate u instinktu. Sve kritične situacije na poslu alarmiraće vaš instiktivni deo da odreaguje zaštitnički, motivaciono i pokretački.

 

Sva tri aspekta u harmoniji – mir 

  • Intuicija, intelekt i instinkt

Zdrava ravnoteža između intuicije, intelekta i instinkta poželjna je kod svakog. Ona vas dovodi do tačke mira iz koje donosite dobre odluke kako za sebe tako i za okruženje.

 

Vežba – Povežite se sa srcem i aktivirajte mir za donošenje dobre odluke

Ovu vežbu možete radite na bilo kom mestu gde se osećate prijatno. Ne zahteva dodatnu pripremu ni posebne uslove.

Umirite se. Zatvorite oči i stavite levi dlan na svoje srce. Udahnite duboko i zadržite dah par sekundi, a zatim lagano izdahnite. Neka vaš udah i izdah budu na nos. Fokusirajte se na otkucaje i ritam vašeg srca. Dišite svojim tempom i ostanite tako sve dok osećate da vam je potrebno.

Kada postignete harmoniju u telu na intuitivnom novou dobićete odgovor u vidu slike, osećaja, misli ili reči.

Ova vežba nema vreme trajanja, kao ni predviđeni broj ponavljanja. Možete je raditi kada osetite potrebu ili je uvesti u vašu svakodnevnu rutinu.

Razvoj intuicije

Za dublje razvijanje intuicije toplo vam preporučujem da se pridružite nekoj od narednih online grupnih edukacija “Unutrašnji glas”. 

Radujem se vašem radu na sebi.

Anita

Instinkt, intelekt, intuicija i mir. Tačka mira i dobra odluka.